Elektromos autót fejlesztenek Győrben

A tervek szerint legalább 70-nel megy és 50 kilométert tesz meg a magyar elektromos autó, amelyet Győrben fejlesztenek. Legkésőbb jövő augusztusig elkészülhet az új autó.

Elektromos és hibridjármű-fejlesztés indult a győri Széchenyi István Egyetemen 870 millió forintnyi uniós és állami forrásból. A projekt jövő augusztusig tart. Az a cél, hogy olyan, könnyű, kis teljesítményű, mindennapi használatra alkalmas járművek hajtásrendszerét fejlesszék ki, amelyek megfelelnek a fenntartható közlekedés követelményének.

Autót is építenének

Egy másik pályázat lehetővé teszi, hogy a jármű-prototípusokat is elkészítsék. Varga Zoltán docens elmondta, hogy a Széchenyi István Egyetem - az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központjával és a Kecskeméti Főiskolával közös - alapkutatásának célja egy olyan autó elkészítése, amely második járműként, a hagyományos autóknál olcsóbban és környezetbarátabban működik. Olyan autót fejlesztenének ki, a jelenleg 100-150 kilós akkumulátorral együtt alig haladja meg a fél tonnát, és két felnőtt kényelmesen utazhat benne. A végsebessége pedig eléri a 70 kilométert óránként, és egy feltöltéssel legalább 50 kilométer képes megtenni. A projekten összesen 130-an dolgoznak, sok közöttük a diák és a PhD-hallgató.

 

2013.02.28.

Alternatívenergia.hu

http://www.alternativenergia.hu/elektromos-autot-fejlesztenek-gyorben/58306